نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1
کارشناس ارشد دفتر تغذیه گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کرمان
2
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان
3
عضو هیأت علمی بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذرکرمان
4
کارشناس ارشد سازمان جهاد کشاورزی کرمان
چکیده
به منظور بررسی اثر مصرف کود بیولوژیک تثبیت کننده نیتروژن، سولفات روی و تقسیط کود نیتروژنه بر عملکرد، اجزاء عملکرد و پروتئین گندم رقم پیشتاز در اقلیم معتدله کرمان، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر در سال 1385 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل ترکیبی از 3 فاکتور: تقسیط کود نیتروژنه از منبع اوره در سه سطح (n1: یک دوم در مرحله پیش از کاشت و یک دوم در مرحله پنجه دهی،n2 : یک سوم در مرحله ساقه رفتن، دو سوم درمرحله خوشه دهی، n3 :یک سوم در مرحله ساقه دهی، یک سوم درمرحله خوشه دهی و یک سوم در مرحله شیری دانه)، کودسولفات روی در دو سطح (z1: 50 کیلوگرم در هکتار و z0: صفر کیلوگرم در هکتار) و کود بیولوژیک نیتروژنوباکتر در دو سطح ( :a12 کیلوگرم در هکتار a0: صفر کیلوگرم در هکتار) بودند. صفات مورد اندازه گیری عبارت بودند از عملکرد دانه، تعداد خوشه در مترمربع، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه و پروتئین دانه. بر اساس نتایج بدست آمده حداکثر عملکرد با کاربرد کود بیولوژیک ازتوباکتر، مصرف روی (Zn) و سطح دوم تقسیط کود نیتروژنه یعنی تیمار (n2z1a1) به میزان 7667 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که در مقایسه با تیمار (n2z0a0) 34/38% افزایش نشان داد. بیشترین اجزاء عملکرد به میزان 07/44، 467 ،61/44 (گرم) به ترتیب مربوط به تعداد دانه در خوشه، تعداد خوشه در مترمربع و وزن هزاردانه نیز با مصرف کود ازتوباکتر، مصرف روی (Zn) و سطح دوم فاکتور تقسیط کود نیتروژنه (n2z1a1) به دست آمد که در مقایسه با تیمار (n2z0a0) به ترتیب 6/23%،57/8% و 83/11% افزایش یافت. اثر فاکتورهای مورد بررسی بر میزان پروتئین دانه معنی دار شد. بیشترین میزان پروتئین دانه از سطح سوم تیمار تقسیط کود نیتروژنه با مصرف کود بیولوژیک (n3a1) به میزان 15% و کمترین آن از سطح اول تیمار تقسیط کود نیتروژنه که در آن روی و کودبیولوژیک مصرف نشد ( n1z0 و n1a0) به ترتیب به میزان 5/9% و 9% به دست آمد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Evaluation of the Effect of Biofertilizer, Zinc Sulfate and Nitrogen Fertilizer on Quantity and Qquality of Wheat Yield
نویسندگان [English]
-
A. KHassehesirjani
1
-
H. Farahbakhsh
2
-
S. Z. Ravari
3
-
N. Pasandipoor
4
-
A. Karami
4
1
Msc. in Agronomy, Plant Nutrition Office, Agricaltural Jihad Organization, Kerman, Iran
2
Assistant professor., Faculty of Agricultuers Shahid Bahonar University, Kerman, Iran
3
Msc. in Soil Science, Plant Nutrition Office, Agricaltural Jihad Organization, Kerman, Iran
4
Msc. in Soil Science, Plant Nutrition Office, Agricaltural Jihad Organization, Kerman, Iran
چکیده [English]
In order to evaluate the effect of N-fixing biofertilizer, zinc sulfate, and nitrogen timing on yield and yield component and seed protein of wheat var. Pishtaz in parts of Kerman Province with temperate climate, an experiment with factorial RCB design and 3 replicates was conducted in the research farm of Shahid Bahonar University. Treatments were combinations of: (N) Nitrogen application timing (n1: 1/2 before sowing and 1/2 at tillering, n2: 1/3 at stem elongation and 2/3 at heading stage, and n3: 1/3 at stem elongation, heading, and milky stages, (ZN) Zink Sulphate (z1: 50 and z2: 0 kg/ha), and (A) Azotobacter (a1: 2 and a2: 0 kg/ha). Grain yield, number of spikes/m2, number of seeds/spike, 1000 kernel weight (TKW), and grain protein were measured. Based on the results of this study, the treatment n2z1a1 (n2:1/3in stem elongation and2/3 at heading, zn1:50 kg/ha, a1:2 kg/ha) produced the highest yield(7667 kg/ha), which had 46.74% higher yield in comparison with treatment n1z1a1(4083 kg/ha). The treatment n2z1a1 had the highest yield components including number of spikes/m2, number of seeds/spike, 1000 kernel weight (TKW) too (44.07 spikes/m2, 467 seeds/spike, and 44.61 gr, respectively) Seed protein contents as affected by the treatments in this study were significant. The highest (15%) and the least (9%) seed protein content were related to n3 a1(1/3 at stem elongation, heading, and milky stages and 2 kg/ha Azotobacter) and n1a0, respectively.
کلیدواژهها [English]
-
wheat
-
yield and yield components
-
grain protein
-
Nitrogen timming
-
Zn
-
Azotobacter