اثر کود‌آبیاری با نیتروژن بر عملکرد،کیفیت و ترکیب عناصر غذایی برگ کیوی رقم ’هایوارد‘ در منطقه رودسر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد گروه علوم و مهندسی باغبانی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان؛

2 دانشیار گروه مهندسی آب دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان و گروه پژوهشی مهندسی آب و محیط زیست پژوهشکده حوزه آبی دریای خزر، رشت

3 دانشجوی کارشناسی‌ارشد علوم و مهندسی باغبانی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

چکیده

در این پژوهش، اثر کود­آبیاری با سطوح مختلف نیتروژن (3/83، 8/124 و 4/166 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) به همراه چال­کود بر عملکرد و کیفیت میوه کیوی رقم ʼهایواردʻ بررسی شد. تیمار شاهد تاک­هایی بودند که مقادیر معین کود شیمیایی به­صورت پخش سطحی (شاهد) دریافت کردند. نتایج نشان داد که مقدار عناصر غذایی برگ به­طور معنی­دار تحت تأثیر تیمار کودی قرار گرفت. کودآبیاری با 4/166 کیلوگرم نیتروژن در هکتار همراه با تیمار چالکود بیشترین تأثیر را در افزایش مقدار نیتروژن، پتاسیم و کلسیم برگ­ها داشتند، اما تفاوت معنی­داری بین تیمارها از نظر مقدار فسفر وجود نداشت. بیشترین مقدار نیتروژن میوه در تیمار چال­کود (01/1%) مشاهده شد. بالاترین عملکرد هر تاک در تیمار چال­کود (83/56 کیلوگرم) و تیمار کود­آبیاری با 4/166 کیلوگرم نیتروژن (82/43 کیلوگرم) مشاهده شد. میانگین وزن میوه تمامی تیمارهای کودی بیشتر از 90[A1]  گرم و در درجه ممتاز قرار داشت و از شاهد (82/85 گرم) بیشتر بود. اختلاف معنی­داری بین تیمارهای کودی از نظر درصد ماده خشک میوه وجود نداشت، و به جز چال­کود، درصد ماده خشک بالاتر از 17% بود. اما سفتی بافت میوه در تیمار کودآبیاری 3/83 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و چال­کود به­ترتیب با 69/7 و 35/7 کیلوگرم بر سانتی­متر مربع بیشتر از سایر تیمارها بود. تیمار کود­آبیاری باعث افزایش مواد جامد محلول (SSC) میوه­ها در زمان برداشت و زودرسی میوه­ها شد. به­علاوه، کودآبیاری با 3/83 و 8/124 کیلوگرم نیتروژن در هکتار باعث افزایش معنی­دار میزان ویتامین ث میوه شد. در مجموع، کود آبیاری با 4/166 کیلوگرم نیتروژن به دلیل افزایش عملکرد و حفظ کیفیت میوه و همچنین کاهش هزینه­های کوددهی و مسائل زیست محیطی در کنار روش چالکود توصیه می­شود.



 [A1]اصولا دو ممیز ضروری نیست ولی برای تیمار دیگر عدد شما دو ممیز  دارد ..برای این تیمارهم با ممیز بنویسید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Nitrogen Fertigation on Kiwifruit Yield, Quality, and Leaf Nutreint Elements of cv. Hayward in Roudsar Region

نویسندگان [English]

  • Mahmoud Ghassemnejad 1
  • Mohammadreza Khaledian 2
  • Sajjad Alizadeh 3
1 Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan
2 Department of Water Engineering, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan; Rasht, Iran, and Department of Water Engineering and Environment, Caspian Sea Basin Research Center
3 MSc student, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan
چکیده [English]

In this study, the effect of fertigation (83.3, 124.8, 166.4 kg Nitrogen per hectar) and “Pit-fertilization” on fruit yield and quality of Hayward kiwifruit was investigated. Control treatment was the common manner of fertilization by local orchardist. The results showed that leaf mineral nutrient elements significantly changed by fertilization treatment. Fertilization with 166.4 kg N /ha and pit-fertilization significantly increased leaf nitrogen, potassium, and calcium, but no significant difference was found between treatments for phosphorus. Furthermore, the highest nitrogen was found in pit-fertilization treatments (1.01%). The highest fruit yield per vine was found in pit- fertilization treatment (56.8 kg/vine) and fertigation with 166.4 kg N/ha (42.82 kg). The mean fruit weight of all fertilization treatments was more than 90 g, which was higher than the control (85.82g). No significant difference was found for dry matter percentage in fertilization treatments, and all were more than 17%, except the pit method treatment. Fruit firmness of fertigation treatments with 83.3 kg N/ha and pit method was more than other treatments: with 7.69 and 7.35 kg/cm, respectively. Fertigation increased fruit soluble solid content (SSC) and resulted in early ripening. In addition, fertigation with 83.3 and 124.8 kg N/ha increased significantly fruit vitamin C. Overall, pit fertilization and fertigation with 166.4 kg N/ha are recommendable due to increasing yield and maintaining fruit quality as well as reducing fertilizing cost and ecological problems.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Kiwifruit firmness
  • Kiwifruit dry matter
  • Leaf mineral nutrient
  1. رئیسی، ط.، مرادی، ب.وفتاحی­مقدم، ج. 1396. عملکردوترکیب معدنی برگ و میوه کیوی درروش­های مختلف کوددهی. نشریه پژوهش­های خاک (علوم خاک و آب). 31(4): 473-488.
  2. سالاردینی، ا.ع. 1388. حاصلخیزی خاک. انتشارات موسسه چاپ و انتشارات دانشگاه تهران. 434 صفحه.
  3. صفی­یاری، ح.، زمردیان، ع.، رحمانیان، ح. و سلمانی­زاده، ف. 1391. بررسی روند تغییرات خواص فیزیکی میوه خرمالو (رقم خرمندی) در طول دوره انبارمانی در شرایط محیطی. نشریه پژوهش­های علوم و صنایع غذایی ایران. 8(4): 417-426.
  4. عاشوری واجاری، م.، قاسم نژاد، م.،  صبوری، ع.، ابراهیمی، ر. 1393. مطالعه همبستگی بین مقدار و نسبت عناصر معدنی میوه کیوی رقم هایوارد در زمان برداشت با عمر پس از برداشت آن در باغ های کیوی شرق گیلان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 4 (13): 100-87.
  5. مرادی، ب.،رئیسی، ط.وشاهنظری، س. 1395. اثرروش­های مختلف کوددهی برویژگی­های کمی و کیفی میوه ی کیوی. فصلنامه پژوهش­های خاک. 30(3): 237-248.
  6. هاشمی مجد، ک. 1393. حاصلخیزی خاک و کودها (مقدمه­ای بر مدیریت عناصر غذایی). انتشارات آییژ. 392 صفحه.
  7. Abd el-razak, E., Treutter, D., Saleh, M.M.S., El-Shammaa, M., Amera, A. and Abdel-Hamid, N. 2011. Effect of nitrogen and potassium fertilization on productivity and fruit quality of crimson seedless grape. Agriculture and Biology Journal of North America. 2(2): 330-339.
  8. Barboni, T., Cannaca, M. and Chiavamonti, N. 2010. Effect of cold storage and ozone treatment on physiochemical parameters, soulble sugars and organic acid in Actinidia deliciosa. Food Chemistry. 12: 946-952.
  9. Bremner, J.M. 1996. Nitrogen-total. P: 1085-1121. In: D.L. Sparks (ed.), Methods of Sil Analysis. Part 3, chemical methods. SSSA, Madison, Wiscosin, USA.
  10. Chapman, H.D. and Pratt, P.F. 1961. Methods of analysis for soils, plants and waters. Division of Agricultural Sciences, University of California, Riverside.
  11. Chauhan, N. and Chandel, J.S. 2008. Effect of fertigation on growth, yield, fruit quality and fertilizer-use efficiency of kiwifruit (Actinidia deliciosa). The Indian Journal of Agricultural Sciences, 78(5): 389-393.
  12. Epstein, E. and Bloom, A.J. 2005. Mineral nutrition of plants: principles and perspectives, second ed., Sinauer Associates, Sunderland, MA.
  13. FAO, Countries by commodity, Rankings, Production. 2019. Food and Agriculture organization of the United Nations.
  14. Gee, G.H., Bauder, J.W. 1986. Paticle size analysis. P: 383-409. In: A. Klute (ed.), Methods of Soil Analysis. Part 2, physical properties. SSSA, Madison, Wisconsin, USA.
  15. Granelli, G., Lovati, F. and Testoni, A. 1994. Fertigation in kiwifruit growing. Informatore Agrario. 50(34): 65-68.
  16. Groenveld, T., Kohn, Y.Y., Gross, A. and Lazarovitch, N. 2019. Optimization of nitrogen use efficiency by means of fertigation management in an integrated aquaculture-agriculture system. Journal of Cleaner Production. 212: 401-408.
  17. Helmke, Ph.A., Sparks, D.L. 1996. Lithium, sodium, potassium, rubidium and cesium. In: D.L. Sparks (ed.), Methods of Soil Analysis. Part 3, chemical methods. SSSA, Madison, USA.
  18. Jones, J. and Benton, J. 2012. Plant nutrition and soil fertility manual, 2nd Edition, CRC Press Inc., Boca Raton, FL. pp. 304.
  19. Kafkafi, U. and Tarchitzky, J. 2011. Fertigation, a tool for efficient fertilizer and water management. International Fertilizer Industry Association (IFA), International Potash Institute (IPI) Paris, France.
  20. Koutinas, N., Sotiropoulos, T., Petridis, A., Almaliotis, D., Deligeorgis, E., Therios, I. and Voulgarakis, N. 2010. Effects of preharvest calcium foliar sprays on several fruit quality attributes and nutritional status of the kiwifruit cultivar Tsechelidis. Hortscience. 45: 984-987.
  21. Lithourgidis, A.S., Vasilakoglou, I.B., Dhima, K.V., Dordas, C.A. and Yiakoulaki, M.D. 2006. Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crops Research. 99: 106-113.
  22. Lv, H., Lin, S., Wang, Y., Lian, X., Zhao, Y., Li, Y., Du, J., Wang, Z., Wang, J. and Butterbach-Bahl, K. 2019.Drip fertigation significantly reduces nitrogen leaching in solar greenhouse vegetable production system. Environmental Pollution. 245: 694-701.
  23. Marschner, P. 2012. Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, Waltham, MA, USA.
  24. Marsh, K.B. and Stowell, B.M. 1993. Effect of fertigation and hydrogen cyanamide on fruit production, nutrient uptake, and fruit quality in kiwifruit. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science. 21(3): 247-252. 
  25. Millard, P. and Grelet, G.A. 2010. Nitrogen storage and remobilization by trees: ecophysiological relevance in a changing world. Tree Physiology. 30(9): 1083-1095.
  26. Mills, T., Boldingh, H., Blattman, P., Green, S. and Meekings, J. 2008. Nitrogen application rate and the concentration of other macronutrients in the fruit and leaves of Gold kiwifruit. Journal of Plant Nutrition. 31: 1656-1675.
  27. Nelson, D.W., Sommers, L.E. 1996. Total carbon organic carbon and organic matter. P: 961-1011. In: D.L. Sparks (ed.), Methods of Soil Analysis. Parts 3, chemical methods. SSSA, Madison, USA.
  28. Olsen, S.R., Sommers, L.E. 1982. Phosphorus. p: 403-430. In: A. Klute (ed.) Methods of Soil Analysis. Part 1, chemical and biological properties. SSSA, Madison, USA.
  29. Pacheco, C., Calouro, F., Santos, F., Vieira, S., Neves, N., Curado, F. and Rodrigues, S. 2010. Influence of Nitrogen and Potassium Fertilization on Mineral Composition of Kiwifruit. Acta Horticulturae. 868: 319-326.
  30. Page, A.L., Miller, R.H., Keeny, D.R. 1982. Methods of soil analysis. Soil Science Society of America.
  31. Patterson, K.J. and Currie, M.B. 2011. Optimising kiwifruit vine performance for high productivity and superior fruit taste. Acta Horticulturae. 753: 325-332.
  32. Peryea, F.J., Neilsen, G.H. and Faubion, D. 2007. Start-timing for calcium chloride spray programs influences fruit calcium and bitter pit in ‘Braeburn’ and ‘Honeycrisp’ apples. Journal of Plant Nutrition. 30: 1213-1227.
  33. Rajiv, K. and Misra, R.L. 2011. Studies on nitrogen application in combination with phosphorus or potassium on gladiolus cv. Jester Gold. Indian Journal Horticultural Research. 68(4): 535-539.
  34. Rice, E.W., Baird, R.B., Eaton, A.D. 2017. Standard methods for the examination of water and wastewater. American Public Health Association, American Water Works Association, Water Environment Federation.
  35. Rhoades, J.D. 1996. Salinity electrical conductivity and total dissolved solids. P: 417-437. In: D.L. Sparks (ed.), Methods of Soil Analysis. Part 3, chemicalmethods. SSSA, Madison, USA.
  36. Sale, P.R. 1990. Kiwifruit Growing. Wellington, New Zealand. GP Books.
  37. Salinero, C., Piñón, P., Lema, M.J. and Martinez, L. 2010. Effect of Fertilization and Training on the Sensory Properties of Kiwifruit in Orchards in Northern Portugal. Acta Horticulturae. 868: 373-380.
  38. Sunitha, H.M. 2006. Effect of plant population, nutrition, pinching and growth regulators on plant growth, seed yield and quality of African marigold (Targetes erecta L.). M.Sc. (Horticultural) Thesis. University Agriculture Science, Dharwad, India. 120p.
  39. Thomas, G.W. 1996. Soil pH and soil acidity. P: 475-491. In: D.L. Sparks (ed.), Methods of Soil Analysis. Part 3, chemical methods. SSSA, Madison, USA.
  40. Waling, I., Van Vark, W., Houba, V.J.G. and Van der lee, J.J. 1989. Soil and plant analysis, a series of syllabi part 7. Plant Analysis procedures. Wageningen Agriculture University.
  41. Woodward, T.J. 2006. Variation in ‘Hayward’ kiwifruit quality characteristics. PhD Thesis, University of Waikato, New Zealand.
  42. Yoldas, F., Ceylan S., Yagmur, B. and Mordogan, N. 2008. Effects of nitrogen fertilizer on yield quality and nutrient content in broccoli. Journal of Plant Nutrition. 31: 1333-1343.
  43. Zhang, M., Alva, A.K., Li, Y.C. and Calvert, D.V. 1996. Root distribution of grapefruit trees under dry granular broadcast vs. fertigation method. Plant and Soil. 183: 79-84.