تغییرات غلظت عناصر دو ظرفیتی در ریشه، ساقه و برگ ژربرا تحت تأثیر مقادیر مختلف کلسیم و هومیک اسید

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

استادیار گروه علوم باغبانی دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

مشکل کاهش کیفیت گل­های ژربرا در اثر اختلال در جذب عناصر به ویژه در فصل زمستان و در مواقعی که شرایط گلخانه کاملاً مساعد نیست، یکی از مشکلات تولید کتتدگان گل بریده ژربرا است که به صورت خمش گردن حتی یک روز پس از برداشت و کاهش عمر گلدانی، خود را نشان می­دهد. به منظور بررسی اثر هومیک اسید در جذب کلسیم و در مقابله با سایر عناصر دو ظرفیتی شامل روی و منیزیم آزمایشی در دانشگاه جه جیانگ کشور چین انجام شد و  اثر 3 غلظت هومیک اسید (500،100 و1000 میلی­گرم بر لیتر) و شاهد ( بدون هومیک اسید) به همراه دو سطح 5/3 و 7 میلی اکی والان بر لیتر کلسیم بر ژربرا رقم ’مالیبو‘بررسی شد. نتایج این آزمایش نشان داد، افزایش کلسیم به تنهایی در محیط کشت تغییری در غلظت کلسیم برگ و ریشه نداشت در حالیکه افزودن هومیک اسید با غلظت 500 میلی­گرم بر لیتر مقدار کلسیم را افزایش داد. همچنین هومیک اسید توانست جذب عناصر را افزایش دهد و خصوصاً در غلظت 500 میلی گرم بر لیتر باعث افزایش جذب کلسیم، روی و منیزیم شود. غلظت منیزیم در برگ در غلظت 7 میلی اکی والان کلسیم بدون کاربرد هومیک اسید به کمترین مقدار رسید و با افزودن هومیک اسید افزایش یافت. میزان منیزیم ریشه در بالاترین سطح هومیک اسید (1000 میلی­گرم بر لیتر) و 7 میلی اکی والان کلسیم به حداکثر میزان رسید. منیزیم ساقه در 7 میلی اکی والان کلسیم و 1000 میلی­گرم بر لیتر هومیک اسید و پس از آن در همین غلظت کلسیم و 500 میلی­گرم بر لیتر هومیک اسید بیشترین مقدار را داشت. بیشترین میزان کلسیم برگ در تیمار 7 میلی اکی والان و 500 میلی­گرم بر لیتر هومیک اسید مشاهده شد. کلسیم ساقه در غلظت 7 میلی اکی والان در 1000 و سپس 500 میلی­گرم بر لیتر هومیک اسید بیشترین مقدار را داشت بیشترین غلظت روی ریشه و ساقه در تیمار 7 میلی اکی والان کلسیم و 500 میلی­گرم بر لیتر هومیک اسید مشاهده شد. به طور کلی هومیک اسید از طریق خاصیت کلات کنندگی باعث بهبود جذب کلسیم و عناصر غذایی دو ظرفیتی روی و منیزیم که خاصیت آنتی گونیستی با کلسیم دارند شد و استفاده از آن با غلظت500 میلی­گرم بر لیتر در گلخانه­های پرورش ژربرا توصیه می­شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Changes of Divalent Cation Absorption in Root, Shoot, and Leaf of Gerbera Affected by Different Levels of Ca and Humic Acid

نویسندگان [English]

  • M. Haghighi
  • A. Nikbakht
Assistant professor, Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, IRAN
چکیده [English]

The problem of decreasing Gerbera (Gerbera jamesoni L.) quality as a consequence of disturbance in the uptake of mineral nutrients is a major problem, especially in winter and when the greenhouse condition are not appropriate. One of the important problems of gerbera growers is bent neck and low quality flowers that may even occur one day post-harvest. To assess the factors affecting the process and controlling it, an experiment was conducted in Zhejiang University, Hangzhou, China. The effect of 3 concentrations of humic acid (100, 500, and 1000 mg/l and the control) with two levels of calcium (3.5 and 7 meq/l) was studied on gerbera cv. Malibu The results showed that increasing only the Ca level in nutrient solution did not change the Ca concentration of leaf and root while  addition of 500 mg/l humic acid (HA) increased Ca concentration. Also, HA increased nutrient absorption, especially Ca, Mg and Zn. Mg concentration of leaves decreased in 7meq Ca/l treatment without HA and application of HA increased it. Mg concentration of root increased in 7meq Ca/l and 1000 mg/l HA and 500 mg/l HA, respectively. The highest Ca concentration of leaf was in 7meq Ca/l and 500mg/l HA. The highest Zn concentration of root and shoot was in 7meq Ca and 500 mg/l HA. Generally, humic acid, with chelating characteristic, improved Ca absorption as well as Mg and Zn, which have antagonistic effect with Ca. Therefore, using 500 mg/l HA in production of gerbera in greenhouses is recommended

کلیدواژه‌ها [English]

  • Mg
  • Zn
  • Hydroponic
  • Cut flowers
  1. سالاردینی،ع ا و مجتهدی،م. 1367، اصول تغذیه گیاه، جلد دوم، انتشارات نشر دانشگاهی، 309 صفحه.
  2. روستایی، ع. 1381. کشت گیاهان بیرون از خاک (کشت هیدروپونیک). ترجمه. نشر جهاد. تهران.
  3. Adcock K, G., J. W. Gartrell., and R. F. Brennan. 2001. Calcium deficiency of wheat grown in acidic sandy soil from southwestern Australia. Journal of plant nutrition. 24(8): 1217-1227 .
  4. Baas, R., N. Marissen.,  and A. Dik. 1998.Cut rose quality as affected by ca supplyand translocation. Acta Horticulturae. 518: 45-54.
  5. Bar-Tal, A., and E. Pressman. 1996. Root restriction an potassium and Ca solution concentrations affect dry-matter production, cation uptake, and blossom-end rot in greenhouse  tomato. Journal of The American Society For Horticultural Science 22: 863-868.
  6. Bar-Tal, A., R. Baas., R. Ganmore-Neumann., R. Dik., and N. Marissen. 2001. Rose flower production and quality as affected by Ca concentration in the petal. Agronomie. 21: 393–402.
  7. Chen, Y. and T. Aviad. 1990. Effects of humic substances on plant growth. In: Humic Substances in Soil and Crop Science: Selected readings. MacCarthy, P. et al. (ed.), 161–186. Madison, WI: SSSA and ASA.
  8. de Capdeville, G., L.A.  Maffia., F.L. Finger., and U.G. Batista. 2003. Gray mold severity and vase life of rose buds after pulsing with citric acid, salicylic acid, calcium sulfate, sucrose and silver thiosulfate. Fitopatologia Brasileira 28: 380- 386.
  9. Dong C. X., J. M. Zhou., X. H. Fan., H. Y. Wang., Z. Q. Duan., and C. Tang. 2004. Application methods of calcium supplements affect nutrient levels and calcium forms in mature tomato fruits. Journal of plant nutrition. 27 )8(:1443–1455.
  10. Ganmore-Neumann, R., and S. Davidov. 1993. Uptake and distribution of calcium in rose plantlets as affected by calcium and boron concentration in culture solution. Plant Soil. 155-156: 151-154.
  11. Gaur, A.C. 1964. Influence of humic acid of growth and mineral nutrition in plants. Bull. Assoc. Fr. Itude Sol. 35:207-219.
  12. Gerasopoulos, D., and B. Chebli. 1999. Effects of pre- and postharvest calcium applications on the vase life of cut gerberas. J. Hort. Sci. and Biotechnol. 74:78-81.
  13. Higaki, T., Rasmussen, H.P., and W.J. Carpenter. 1980. Color breakdown in anthorium (Anthorium  andreanum Lind) spathes caused by Ca deficiency. Journal of The American Society For Horticultural Science 105: 441-444.
  14. Kreij, C., and H. de Basar. 1995. Effect of humic substances in nutrient film technique on nutrient uptake. Journal of plant nutrition  18: 793–802.
  15. Mackowiak, C.L., P.R. Grossl., and B.G. Bugbee. 2001. Beneficial effects of humic acid on micronutrient availability to wheat. Soil Science Society of America Journal 65: 1744-1750
  16. Mills, H.A., and J.B. Jones. 1996. Plant analysis handbook II. Micromacro publishing. Athens, USA.
  17. Mortensen, L.M., C.O. Ottosen., and H.R. Gislerod. 2001. Effect of air humidity and K/Ca on growth, morphology, flowering and keeping quality of pot roses. Scientia Horticulturae   90: 131-141.
  18. Nikbakht, A., Kafi, M., Babalar, M., Xia, Y. P., Luo, A., and N. Etemadi. 2008. Effect of humic acid on plant growth, nutrient uptake, and postharvest life of gerbera. Journal of plant nutrition  31(12): 2155-2167.
  19. Osterberg, R., and S.Q. Wei. 1999. Solution interaction of humic acids with calcium ions involves a two-phase system. Acta Chemica Scandinavica 53: 974-984.
  20. Pintro, J. C., and G. J. Taylor. 2005.Calcium requirement in the background nutrient solution on growth of wheat plants using the relative addition rate technique. Journal of Plant Nutrition. 28: 551–565.
  21. Sanchez-conde, M.P., and C.B. Ortega. 1968. Effect of humic acid on the development and the mineral nutrition of the pepper plant. 745-755. In Control de la fertilizacion de las plantas cultivadas. 2nd Cologuio Evr. Medit. Cent. Edafol. Biol. Aplic. Cuarto, Sevilla, Spain.
  22. Stromme, E., Selmer-Olsen, A.R., Gislerod, H.R., and R. Moe. 1994. Cultivar difference in nutrient absorbtion and susceptibility to bract nectosis in poinsettia (Euphorbia  pulcherrima wild. Wx Klotzscj). Gartenbauwissenschaft. 59:6-12.
  23. Sun, D.L., An, Z.X., Wen, F.Y., and Lv. Y.P. 1999. Effect of NAA on absorption and transportation of 45Ca in tomato. Acta Agric.Boreali- Sinica. 14 (1): 89–92. In Chinese.
  24. Torre, S., Fjeld, T., and H.R. Gislerod. 2001. Effect of air humidity and K/Ca ratio in the nutrient supply on growth and post harvest characteristics of cut roses. Scientia Horticulturae. 90:291-304.
  25. Turkmen, O., A, Dursun., M, Turan., and C. Erdinc. 2004. Calcium and humic acid affect seed germination, growth, and nutrient content of tomato (Lycopersicon esculentum L.) seedlings under saline soil conditions. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B - Plant Soil Science. 54: 168–174.
  26. Vero´ nica Mora, EvaBacaicoa, Angel-MariaZamarren˜o, ElenaAguirre, MariaGarnica, Marta Fuentes, and Jose´-Maria Garcı´a-Mina. 2010. Action of humic acid on promotion of cucumber shoot growth involves nitrate-related changes associated with the root-to-shoot distribution of cytokinins, polyamines and mineral nutrients. Journal of plant physiology.  167:633-642.