تأثیر سطوح مختلف ورمی‌کمپوست بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و شاخص‌های رشد دو اکوتیپ ریحان (Ocimum basilicum L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه زراعت، دانشگاه فردوسی مشهد

2 دانشجوی دکتری گروه باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد

3 دانشجوی دکتری گروه باغبانی دانشگاه تهران دانشکده کشاورزی کرج

4 استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه جهرم

چکیده

ورمی‌کمپوست به عنوان کود آلی منبع غنی از عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان می‌باشد. به منظور مطالعه اثر کاربرد کود ورمی‌کمپوست بر خصوصیات رشد گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.)،آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو اکوتیپ ریحان سبز و بنفش و 5 سطح ورمی‌کمپوست (0، 20%، 40%، 60% و 80 درصد حجمی ورمی‌کمپوست) بود. نتایج نشان داد که اثر ساده ورمی‌کمپوست در تمام صفات اندازه‌گیری شده معنی‌دار بود. با افزایش مقدار ورمی‌کمپوست تا 80 درصد عدد اسپد نسبت به شاهد 34 درصد افزایش یافت و سطح برگ 7 برابر تیمار شاهد افزایش نشان داد. اثر اکوتیپ نیز در صفاتی مثل وزن تر و خشک کل، فتوسنتز و تعداد برگ در سطح احتمال 1% معنی‌دار شد. همچنین اثر متقابل ورمی‌کمپوست و اکوتیپ در صفاتی مانند طول گل‌آذین، طول شاخه‌جانبی، فتوسنتز و هدایت‌روزنه‌ای اختلاف معنی‌داری نشان داد. به این ترتیب  بیشترین طول گل‌آذین و طول شاخه‌جانبی در ریحان سبز و در تیمار 80 درصد ورمی‌کمپوست به ترتیب 7/8 و 78/31 سانتی‌متر به دست آمد. به طور کلی نتایج نشان داد که پاسخ ویژگی­های رشدی و عملکردی گیاه ریحان به طور چشمگیری تحت تأثیر مصرف ورمی‌کمپوست قرار گرفت. به طوری که با افزایش میزان ورمی‌کمپوست شاخص‌های رشدی و عملکرد نیز افزایش نشان داد. لذا توصیه می‌شود مقدار مصرف کود ورمی‌کمپوست با در نظر گرفتن وضعیت خاک، کیفیت آب و نتایج آنالیز خاک، نوع محصول کشت شده و تغذیه گیاهی حدود ۴ تا ۸ کیلوگرم در مترمربع هر 2 تا 3 سال یکبار استفاده شود. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Different Vermicompost Levels on Morphophysiological Traist and Growth Charachtristics of Basil (Ocimum basilicum L.)

نویسندگان [English]

  • M. Goldani 1
  • M. Kamali 2
  • S. Mohtashami 3
  • A. Ghani 4
چکیده [English]

Vermicompost is a type of organic fertilizer that contains the necessery nutrients for plant growth. In order to investigate the effect of vermicompost on morphophysiological traist of basil (Ocimum basilicum L.), an experiment was conducted as factorial arrangement based on a completely randomized design with three replications under greenhouse conditions, in 2012. Treatments included two ecotypes of basil(green and purple) and five vermicompost levels (0, 20%, 40%, 60%, and 80% vermicompost volumetric). The results showed that there was significant difference in the studied traits (p<0.01): increasing vermicompost persentage to 80% increased the SPAD number by 34% , and the leaf area became seven times larger compared to the control treatment. The effects of ecotypes were significant (p<0.01) in total wet and dry weights, leaf number, and photosynthesis. The interaction between vermicompost and ecotypes was significantly different in length of inflorescence, length of branches, photosynthesis and stomata conductivity (gs). According to the results, the maximum length of inflorescence and length of branches were obtained in the green basil and 80% vermicompost, corresponding to 8.7 and 32 cm, respectively. The overall results indicated that the response of growth characteristics and yield of basil plant was significantly affected by the vermicompost application, such that with increase in vermicompost application, growth indices and yield also increased. Based on the results, it is recommendedthat by considering soil condition, water quality, soil analysis results, type of crop, and plant nutrition conditions, about 4 to 8 kg vermicompost per square meter be used every two to three years.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Purple basil
  • Length of inflorescence
  • Leaf area
  • Photosynthesis
  • SPAD
  1. انصاری جوینی، م.، م. چاییچی، ر. کشاورز افشار. 1390. اثر روش­های مختلف حاصلخیزی خاک (شیمیایی، آلی، تلفیقی) بر عملکرد و اجزا عملکرد شلغم علوفه ای، مجله الکترونیک تولید گیاهان زراعی، 4(3):122-138
  2. حسیبی، پ. 1386. بررسی فیزیولوژیکی اثر تنش سرما در مرحله­ی گیاهچه­ای ژنوتیپ­های مختلف برنج. رساله دکتری دانشگاه شهید چمران اهواز. ص.145.
  3. خندان، ا.، ع. ر آستارایی، م. نصیری محلاتی، و ا. فتوت. 1384. تاثیر سطوح مختلف کودهای شیمیایی و آلی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovata)، مجله پژوهش­های زراعی ایران، 3 (2): 253-245.
  4. درزی م.، م. حاج سید هادی و ف. رجالی. 1389. تأثیر کاربرد ورمی‌کمپوست و کود فسفات آلی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی انیسون. فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران.26(4):452-465.
  5. دهدشتی زاده، ب.، ح. آرویی، م. عزیزی، غ. ح. داوری نژاد. 1388. بررسی اثر سطوح مختلف ورمی کمپوست و عنصر فسفر بر رشد و نمو و جذب برخی عناصر غذایی در نشا گوجه­فرنگی. مجله علوم باغبانی ایران، 40(3): 49-58
  6. صالح راستین ن . ۱۳۸۱. کودهای بیولوژیک و نقش آنها در کشاورز ی پایدار. تالیف و گردآور ی برای تولید کودها ی بیولوژیک در ایران. صفحات 1-54.
  7. علیخانی ح، ل. محمدی. مقایسه خصوصیات فیزیکی- شیمیایی ورمی‌کمپوست و کمپوست سرد و تاثیر کاربرد آنها بر شاخص‌های رشد گوجه فرنگی. علوم کشاورزی،39(1): 201-207.
  8. یزدانی د، س. شهنازی و ح. سیفی. 1383 .کاشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی. انتشارات جهاد دانشگاهی، واحد شهید بهشتی.ص 165.
  9. Anderson T. 2004. Microbial eco-physiological indicators to assess soil quality. Agric., Eco. and Environ 98: 285-293.
  10. Anwar M., D.D. Patra, S. Chand, K. Alpesh, A.A. Naqvi and S.P.S. Khanuja. 2005. Effect of organic manures and inorganic fertilizer on growth, herb and oil yield, nutrient accumulation and oil quality of French basil. Communications in Soil Sci. and Plant Analysis 36(13-14): 1737-1746.
  11. Aranon, N. Q., P. Edwards, R. M. Atiyeh & J. D., Metzger. 2004. Effect of vermicompost produced from food wasters on the growth and yield of greenhouse peppers. Bioresource Techn., 93, 139-143.
  12. Arguello J.A., A. Ledesma, S.B. Nunez, C.H. Rodriguez and M.D.D. Goldfarb. 2006. Vermicompost affects onbulbing dynamics, nonstructural effects on bulbing dynamics, nonstructural paraguayo garlic bulbs. Horti. 41: 589-592.
  13. Atiyeh R.M., S. Subler, C.A. Edwards, G. Bachman, J.D. Metzger and W. Shuster 2000. Effects of vermicomposts and compost on plant growth in horti.container media and soil. Pedobiol. 44: 579-590.
  14. Atiyeh, R. M., N.Arancon, C. A. Edwards and J. D. Metzge. 2002. The influence of humic acids derived from earthworm processed organic wastes on plant growth. Bioresource Tech., 84(1), 7-14.
  15. Atiyeh, R.M., C.A. Edwards, S. Subler and J. Metzger. 2001. Pig manure vermicompost as a component of a horticultural bedding plant medium: effects on physicochemical properties and plant growth. Bioresource Techn. 78(1): 11-20.
  16. Azizi M, F. Rezwanee, M. Hassanzadeh Khayat, A. Lackzian and H. 2008. The effect of different levels of vermicompost and irrigation on morphological properties and essential oil content of German chamomile (Matricutria vecutitia). Iranian J. of Medicinal and Aromatocic Plants 1: 82-93.
  17. Casenva de Sanfilippo, E., J. A.Arguello, G. Abdala and G. A.Orioli. 1990. Content of Auxin-, inhibitorand Gibberllin-like substances in humic acids. Plantarum, 32, 346-351.
  18. Chand S., P. Pande, A. Prasad, M. Anwar and D.D. Patra. 2007. Influence of Integrated supply of Vermicompost and Zinc-enriched compost with two graed levels of iron and zinc on the productivity of Geranium. Communications in Soil Science and Plant Analysis 38: 2581-2599.
  19. Daniel, O. and J.M. Anderson. 1992. Microbial biomass and activity in contrasting soil materials after passage through the gut of the earthworm Lmbricus rebellus Hoffmeister. Soil Biol Biochem. 24: 465-470.
  20. Darzi M, A. Ghalavand and F. Rejali. 2008. Effect of mycorrhiza,vermicompost and phpsphate biofertilizer application on flowing, biological yield and root colonization in fenel (Feoniculum vulgare). Iranian J. of Crop Sci. 10(1): 88-109.
  21. Duminguez J.C., A. Edwards and S. Suber. 1997. A comparison of vermicomposting and composting. Biocycle. 38: 57-59.
  22. Edwards C.A. and I. Burrows. 1988. The potential of earthworm composts as plant growth. In: Edwards, C.A., Neuhauser, E. (eds.), Earthworms in Waste and Environmental Management. SPB. Academic Press, The Hague, the Netherlands. P: 21-32.
  23. Filip Z. 2002. International approach to assessing soil quality by ecologically related biological parameters. Agric. and Environ. 88 (2): 169–174.
  24. Follet R.H., L.S. Murphy and R.L. Donalue. 1981. Soil-fertilizer-plant relationship. Fertilizer Soil Amend. 6: 16. 478-481.
  25. Gajalakshmi S and SA. Abbasi. 2002. Effect of the application of water hyacinth compost and vermicompost on the growth and flowering of Crossandra undulaefolia and on several Bio. Tech. 85: 197-199.
  26. Gutierrez F.A., J. Santiago, J.A.M. Molina, C.C. Nafate, M. Abud, M.A.O. Llaven, R. Rincon and L. Dendooven. 2007. Vermicompost as a soil supplement to improve growth, yield and fruit quality of tomato. Bioresource Techn. 98: 2781-2786.
  27. Hidlago P.R, F.B. Matta and RL Harkess. 2006. Physical and chemical properties of substrates containing earthworm castings and effects on marigold growth. Horti. Sci. 41: 1474-1476.
  28. Marinari S., G. Masciandaro, B. Ceccanti, and S. Grego. 2000. Influence of organic and mineral fertilisers on soil biological and physical properties. Bioresour. Tech. 72: 9-17.
  29. Mciginnis M., A. Cooke, T. Bilderback and Lorscheider. 2003. Organic fertilizer for basil transplant production. Acta Horti., 491, 213- 218.
  30. Mousavi S.M., A Bahmanyar, H.A. Pirdashti, S.S. Gillani, F.A. Firouzi and O.A. Ghasempour 2009. Investigation the influence of vermicompost alone and enriched on some agronomic properties of rice at flowering stage. In:Proceeding of the 11th National Soil Sciences Congress, Gorgan, Iran, 12-14 July 2009, Pp: 1359-1361. Padmavathiamma P.K., Li L.Y., and Kumari U.R. 2008. An experimental study of vermi- biowaste composting for agriculture soil improvement. Bioresource Technology 99: 1672-1681.
  31. Rajendran K and P. Devaraj. 2004. Biomass and nutrient distribution and their return of Casuarina equisetifolia inoculated with biofertilizers in farm land. Biomass and Bioenergy 26: 235-249.
  32. Rigi M. 2002. Evaluation the influence of 3 type vermicompost and nitrogen on growth and chemical compound of corn and rice. M.Sc. Thesis, Shiraz University, 159p.
  33. Sanchez G.E., G.C. Carballo and G.S.R. Ramos. 2008. Influence of organic manures and biofertilizers on the quality of two Plantaginaceae: Plantago major and Plantago lanceolata L.
  34. Senthilkumar S, M.V. Sriramachandrasekharan and K. Haripriya. 2004. Effect of vermicompost and fertilizer on the growth and yield of rose. J. Interacademicia. 8: 207-210.
  35. Subler S., C. Edwards and J. Metzger. 1998. Comparing vermicomposts and composts. Biocycle 39: 63-66.
  36. Tyler H.H., S.L. Warren, T.E. Bilderback and W.C Fonteno. 1993. Composted turkey litter: Effect on chemical and physical properties of a pine bark substrate. J. of Environ. Horti. 11: 131-136.
  37. Vadiraj B.A., S. Gangaiah and N. Poti 1998. Effect of vermicompost on the growth and yield of turmeric. South Indian Horti. 46: 176-179.
  38. Van Herwijnen, R., T.R. Hutchings, A. Al-Tabbaa, A.J Moffat, M.L. Johns and S.K. Ouki. 2007. Remediation of metal contaminated soil with mineral-amended composts. Environ. Pollut. 150: 347–354
  39. Vessey J.K, 2003. Plant growth promoting rhizobacteria as biofertilizers. Plant and Soil 255: 571-586.
  40. Wu S.C., Z.H. Caob., Z.G. Lib, K.C. Cheunga and M.H. Wong. 2005. Effects of biofertilizer containing N-fixer, P and K solubilizers and AM fungi on maize growth: A greenhouse trial. Geoderma 125: 155–